1 Mart 2017 Çarşamba

Gloria IRONMAN 70.3 2016

Şimdi diyeceksiniz ki "yarış biteli olmuş 4-5 ay şimdi mi aklına geldi?" Aslında bilerek bekledim bu zamana kadar. Kim ne yazacak ne çizecek görmek, ortamı koklamak için. Ve artık zamanı geldi diye düşünüyorum bu yazının.

Geçen sene yarış bittikten sonra bir çok kişi parkur hakkında yazdı çizdi. Yapıcı eleştirilerde vardı, organizasyonu beğenmeyenler de. Her ne olursa olsun 25 tane IRONMAN eventi görmüş birisi olarak söylüyorum, bir çoğundan güzel bir organizasyondu. Hatta bir çoğundan diyerek haksızlık etmek istemem, neredeyse en iyi organizasyon diyebilirim.

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor, 2015 de yaşanan bazı aksaklıkları bazılarımız sert bir dille sosyal medyadan, bazılarımızda direk ilk ağızdan organizasyonu yönetenlere ilettik. Ve gözüken o ki neredeyse tüm verilen feedbackleri dikkate alıp her türlü eksik giderilmiş. Parkur değiştirilmiş. Yani nerdeyse hata aramaya çalışmak gerekiyordu eleştiri için. Ama halen şunu gözlemliyoruz, yurtdışında hiç bir ironman eventine katılmamış kişilerin bu yarışı acımasızca eleştirmesi.

Bu konuya bazı örnekler vereceğim, duyduğum eleştirilere nazaran.

Yüzme etabında karaya çıkıp tekrar suya girme; bu tüm dünyada 2 sebepten ötürü uygulanan bir yöntem. birinci sebep yüzme etabında sporcuları karadan çok açılmalarını engellemek ve güvenlik açısından olabildiğince kıyıya yakın yüzmelerini sağlamak. Diğeri ise karaya çıkıp tekrar suya girme kısmında yarışmayı izlemeye gelen, aile eş dostun sizi görmesini ve takip etmesini sağlamak. Güvenlik konusunda size bir örnek vermek istiyorum. 2016 İtalya Pescara 70.3 yarışında suya giren ilk 100 kişiden birisiydim ve normalde tüm sahil şeridinde yer alan dalgakıranların dışına çıkarttılar bizi ve hava patladı. Bizden sonra arkamızdakileri suya sokmamışlar. Ve o kadar çok dalga vardı ki bize de gelip yüzmenin iptal edildiğini söyleyemediler. Biz 1900m yüzdük dalgalarla boğuşarak ve sudan çıktığımızda ancak öğrendik iptal olayını. Eğer Gloria gibi 1000m de sudan çıkma noktası olsaydı çok daha erken öğrenebilirdik o dalgada yüzmenin iptal olduğunu.


T1 mesafesinin uzunluğu; yarıştan önce Garmin'im ile ölçüm yaptım. 322m t1 mesafesi vardı bu yarışta. Mesela Puerto Rico 70.3 de 650m , Florida da ise 450m, Aix en Provence de 350m T1 vardı. Yani yarışın yapıldığı alana göre yarış içerisinde bu mesafeler olabilmekte.

Draft olayı; bence GIMT 2016 bisiklet parkuruna kimsenin bir itirazı yoktur. Varsa varsa draft olayına söyleniyoruz. O olay başlı başına düşünülmesi gereken birşey. IRONMAN dünya globalinde draft olayına çözüm üretmeye çalışıyor. En son Avusturalya 70.3 Dünya Şampiyonasında 100er kişilik draft grupları oluştu. Mantıken düşünelim, 35/39 yaş grubunu tek start ile çıkarttılar ve aynı anda 500 kişi yüzmeye başladı. O seviyede yarışanların yüzme zamanları 26-32dk aralığında değişiyor yani 6dk lık bir zaman dilimi ve 500 kişi. Tek şerit gidiş geliş olan bir yolda kimseyi ayıramadılar. Tabi ki önlem alınması lazımdı ama yapamadılar o yarışta. Gelelim Gloria'ya. 90k tek loop olan bir yarış, otobanı kapatmış organizasyon. 650 bireysel katılım var, toplam 800 kişi max bisiklette. işte bu noktada 5-10-15 kişilik draft gruplarının oluşması tamamen o kişilerin işgüzarlığı. Diğer yarışmacılara olan saygı yoksunluğu ve bence terbiye eksikliği. Orada yarışan herkes birbirini tanıyor, herkes de kimin draft yaptığını gördü. İşte bu noktada Ego'ya yenik düşmemek lazım. Evet belki hak edenden çok az kişi ceza aldı ve bu konuda eleştirimiz olabilir ama bana komik gelen şu, yarışan Türk sayısı 400 civarı ve nerdeyse hepsi draft konusunda kızgın =) , peki kim yaptı bu draftı? Kim, Kime kızıyor? Önce herkesin bir önüne bakıp düşünmesi lazım, önce kendine bir bakıp sonra dışarıya dönüp konuşması. Yani komik duruma düşmemek de lazım.


Koşu Parkuru; Yani hani Dünyada kaç tane parkur vardır böyle? Özel araziyi kapattılar resmen ve Golf sahasının çimlerinde koştuk. Golf yapanlar ne kadar özel bir alan olduğunu bilir oraların. Hayatımda en zevk aldığım görsel koşuydu benim. Parkur anlamında efsaneydi. Eğimden dolayı bazı şeyler duydum. Onları yine Puerto Rico, Florida, Aix en Provence de koşmaya davet ediyorum. 300m total eğimli IRONMAN 70.3  Puerto Rico parkuru ve hava 35 derece minimum. Birkaç kişiden de son turda finish yönlendirmesi yok diye duydum. Gayet vardı arkadaşlar haksızlık etmeyelim, çünkü ben her turda oraya bakarak geçtim. Finish diye ok vardı köşede.


Aslında işin kimyasını özümsemek lazım öncelikle. Bu yarış limitlerini zorladığın bir IRONMAN yarışı. Yani amaç sana herşeyin en kolayını sunmak değil. Tam tersine tanıdığım bir çok yabancı tecrübeli IRONMAN, tırmanışı ve challenge'ı bol parkurları tercih ediyor ve arıyor. Bu sebeple son 3-4 senedir Xterra ve Norseman/Swissman/Thor gibi extreme IRONMAN mesafesi yarışlar çok popüler oldu. Yani organizasyondan tüm bisiklet parkurunda rüzgarı, 90km arkadan ittirecek gibi dizayn etmelerini beklememek lazım =) Sana esen rüzgar bana da esti, senin çıktığın yokuşu o finishe gelen herkes çıktı. Bunu düşünerek yarışmak lazım.

Yarış bittikten sonraki ikram konusu; Bu tarz uzun mesafe yarışları bittiğinde neredeyse her event sonrası karbonhidrat ağırlıklı bir besin ikram edilir. Ki Gloria da bunun aksi bir şey olmadı. 2-3 çeşit makarna ve diğer ikramlar bolca verildi. Welcome Banket ve orada verilen ikramlar ise Bahrain ve Dünya Şampiyonası hariç görmediğim bir şey. Gloria o noktada elini taşın altına sokmuş ve muhteşem bir karşılama yapmış.


Benim bu event hakkında en üzüldüğüm nokta ise açıkca şu; 2015 yarışında yaşanan aksilikleri herkes dile getirdi. Memnuniyetsiz olduğumuz şeyleri genel olarak Türk toplumunda bağıra çağıra söylemeyi seviyoruz. Fakat bir iş iyi yapıldığında, yapan kişilere teşekkür etmeyi, veya direk ilk elden değil de dolaylı yoldan takdir etmeyi bilmiyoruz. Bu benim başıma Fitness sektöründe çalışırken çok geldi. Günde 10-12 saat çalışıp sürekli mutlu suratlar gördüğümüz dönemde bile sadece 3000 kişiden 1 üyenin sizin o sabah ses tonunuzu sevmemesini şikayet etmesi yüzünden amirlerimizden tüm iş arkadaşlarımızın önünde laf yerdik. Evet müşteri memnuniyeti sağlamak bizim görevimiz ve bunu sağlıyoruz diye ekstra takdir beklemememiz gerekiyor ama yine de motivasyon her işin kaynağıdır, besinidir.

2016 Gloria IRONMAN 70.3 sonrası memnuniyet anketi maili geldi tüm katılımcılara bu anketi doldurup en azından düzelen şeyleri söylemek bence yapabileceğimiz çok basit bir şeydi. Ama bildiğim kadarı ile o anketi doldurma oranı bile çok aşağılarda kalmış. Bundan kısa süre önce IRONMAN 2016 senesinin 'EN' lerini açıkladı ve ben şok oldum. Bahrain Koşu Parkuru ilk 5de yer alıyor ve orada açıklamada seyirci coşkusu filan diyor, size yemin ederim 18k tek başıma koştum çölde. Seyircinin izleyebileceği bir alan bile yoktu. Ama o anketi doldurup o şekilde feedback yazarak o yarışı üst sıralara çıkartmışlar.


IRONMAN Gloria 70.3 Türkiye, Eğer gerçek değerini bulursa dünyada ilk 3 de yer alabilecek bir yarış. Parkur anlamında, event anlamında, organizasyon anlamında. Ama bunu biz yapabiliriz öncelikle. O kadar terör olayının, darbe girişimlerinin olduğu sezonda bile toplam 1000 kişi yarışıyorsa bu yarışta, sold out olmaması içten bile değil. Bahrain yarışında ilgiyi arttırmak için Frodeno-Ryf-Gomez den oluşan relay team yarıştırdı prens. Ona rağmen 900 katılımcı vardı. Keza Budapeşte 70.3 yarışı tüm yıl reklam yapmasında rağmen 1000 kişiyle yarışı yapabildi. Bunlar gerçekten enteresan ve üstünde düşünülmesi gereken datalar.

Ülkemizin yaptığı en büyük organizasyonlardan birisi olan bu ve bunun gibi tüm olayların arkasında durmamız lazım. Bu ülke, sporla, sanatla ilerleyecek. inancım tam.





5 yorum:


  1. landisemre1 Mart 2017 12:18
    Bir duzineden fazla Ironman markasi tasiyan, bundan cok daha fazla sayida yarislarda yer alan birisi olarak bu yazdiginiz cok guzel bir degerlendirme olmus. Biz, birseyi iyi-kotu diye nitelendirirken bir referans noktamiz olmali. Iyi derken neye gore, hangi benzer organizasyona gore iyi, kotu derken, nerelerden ve neden kotu oldugunu soylemedikce, ayaklari yere basan tartismalar yasayamayacigiz sanirim. `Amac herseyin en kolayini sunmak degil` lafi ile ozetlemissiniz zaten parkur konusundaki tartismalari. Amac duzenli ve guvenli, herkesin kendi sinirini test edebildigi, gorunmez tavanlarina mumkunse dokunabildigi, bazen kirabildigi guzel bir atmosfer yaratmak olmali sanirim.

    Kendi tecrubenden farkli ama cok yararli bir sey yapmissin. Nitekim ellerine saglik Goksen hocam.

    Toronto dan Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim değerli yorumun için..

      Sil
  2. Paylaştıklarınız Avrasya koşusu için de geçerli. Bence bu bir kültür sorunu. Devamlı eleştri yapılıyor. Eleştri iyileştirir ancak çözüm önerisi ve geribildirimler de olursa. Uluslararası arenalarda sıkça karşımıza çıkan (medyada vb) "Respect" gerçekten gözardı edilmemesi bir kavram. Emeğe saygı bu kadar zor olmamalı. Bu bağlamda size paylaşımınızdan dolayı teşekkür ederim Gökşen Hocam.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen katılıyorum. Teşekkürler zaman ayırıp yorum yazdığın için..

      Sil
  3. Merhaba,
    Bu güzel değerlendirme için teşekkürler...

    YanıtlaSil