1 Mart 2017 Çarşamba

Triatlon Turizmi ve Kıbrıs

Gazimağusa/Kıbrıs

 2011 senesinde Türk Ülkelerdeki ilk orta mesafe triatlon yarışını düzeneyen Kıbrıs Triatlonu hakkında aslında yazılacak çok şey var. ama ben kamp imkanları ve antrenman imkanları hakkında sizlerle birşeyler paylaşmak istiyorum. Yüz Bin Koş olarak son 3 senedir Kıbrıs’ta kamp düzenliyoruz. Bu kampları orada yapmamızın en büyük özelliği mevsim olarak İstanbul’da hava 0 derece ve altına inmişken Kıbrıs’ta 15 derece altında sıcaklık neredeyse olmuyor. Tüm bisikletçilerin kabusu olan trainer antrenmanları yerine hava şartları mükemmel olan Kıbrıs mükemmel tercih. Ama sadece hava değil orada olmamıza sebep. Hemen sıralıyorum bakın daha neler var;

  • ·      İklim
  • ·      Asvalt kalitesi
  • ·      Boş yollar
  • ·      Uzun tırmanışlar
  • ·      Trafikte bisikletliye saygı
  • ·      Kış ve bahar aylarında Deniz suyu sıcaklığı
  • ·      Misafirperverlik
  • ·      Ucuz ve çabuk ulaşım
  • ·      İnsanının herşeye hızlı çözüm bulabilmesi


Daha yazacağım çok şey var aslında ama ilk aklıma gelenler bunlar. Hemen örnek vereyim bir iki tane. 2 sene once bir kadın öğrencimiz Istanbul trafiğinde katiyen binemediği için kendisini geliştiremiyordu ve kıbrıs kampımıza geldi. Kıbrısta o kadar elverişli boş yollar var ki özellikle kaplıca mersinlik bölgesinde, araba hiç geçmediği için korkup otele geri döndüğü oldu. Acaba bir şey olduda benim haberim yok, araba geçmiyor diye.

Başka bir örnek vermek gerekirse parkurlar, Kantara Kalesine tırmanış var, zirve 600m de, sıfırdan başlayıp 7-10-12km 3 ayrı mesafe ve değişik eğim profilleri ile tırmanış çalışma şansınız var ve bu yollarda eğer yanınızdan 1 araba geçerse şanslısınız demektir. Bu sebeple özellikle tratlona yeni başlayan sporcularımızı acemiliklerini atmaları ve asfaltta kilometer geçmeleri için bu kamplara götürüyoruz.
Mersinlik-Kantara Tırmanışı

Olayın birazda bilimsel tarafında bahsetmek gerekirse, özellikle avrupada hedef koyulan ironman yarışlarının bir çoğu Mayıs Haziran ve Temmuz başı yapılıyor. Bu yarışların geriye dönük yıllık planlaması yapılırken özellikle Şubat Mart Nisan ayları asıl yüklenme ve kilometre geçtiğimiz, haftalık 14-17 saat civarı antrenman yaptığımız, bisiklette 4-5 saat uzun bisiklet antrenmanları yapmamız gereken dönemler. Istanbul şartlarında bunu yapmak imkansıza yakın. Kar yağmur araç trafiği darken 3 saatlik antrenmanın 1 saati dur kalk ile geçiyor ve antrenman programı içerisinde hiç bir set yapma şansın kalmıyor.

Triatlon demişken mart ve nisan dönemlerinde açık deniz yüzme antrenmanları açısından ise kıbrıs bulunmaz nimet oluyor. Kamp yaptığımız bölge olan Kaplıca bölgesinde Kaplıca otel bir koy içerisinde yer alıyor. Nisan şakası 70.3 yarışının da yapıldığı yer olan bu koy da yüzme antrenmanı yapmak çok zevkli. Denizi gerçekten tertemiz. Havası ve doğası ise size mükemmel bir kamp ortamı hazırlıyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder