18 Ağustos 2015 Salı

IRONMAN Yarışı Ne Zaman Başlar Vol 2 : Uçuş Günü ve Sonrası

Bu yazının ilkinde, Uçuştan bir gün önceye olan süreci yazmıştım. Şimdi bavullar hazır ve uykuya geçtik.

Uçuş Günü


Alarmı kurarken dikkat edeceğimiz şey hava alanında olacağımız saat. Normal uçuşlarda uçuştan 1,5 saat önce hava alanında olmak yeterli olabiliyor ama Bisiklet ile seyahat ederken maalesef biraz daha önce orada olmakta fayda var. Sebebini açıklayalım hemen.

  • Bavul teslim sırasında Bisiklet vereceğinizi söylüyorsunuz. 
  • Eğer rezervasyonunuz var ise önce ekrandan kontrol yapıyorlar ve size bir meblağ ödemeniz gerektiği söyleniyor. 
  • Bir önceki yazımızda belirttiğimiz gibi çoğu havayolu çalışanı bisiklet taşımacılığına yabancı. Bu sebeple sizin bilgi sahibi olmanız çok önemli. 
  • Siz bazen bavul ağırlığı fiyatı ödetmeye çalışacaklardır, veya over size bedeli. Kabul etmeyin ve destek isteyin yöneticilerinden. 
  • Sonunda ne olursa olsun sizden bir taşıma ücreti alacaklardır. 
  • Bu ücreti ödemeye başka bir yere yönlendirileceksiniz. 
  • O noktaya gidip ödemeyi yapıp makbuz alıp geri check-in bankosuna gelmeniz lazım
  • Bisikleti bırakmanız gereken yer size tarif edilecek ve oraya bırakmanız gerekecek. 


İlk etapta bisikletinizi başıboş bir alana terk etmek size tuhaf gelecek ama sonradan buna alışıyorsunuz =). İşte bu işlemlerin zamanını da hesaplarsak uçuştan 2 saat önce hava alanında olmakta fayda var. 

Uçuş öncesi unutmamanız gereken diğer bir önemli konu ise Check-in. Mutlaka 1 gün önce check-in yapın çünkü bir kaç kere arkadaşlarımızın over book dolayısı ile uçağa binemediğini gördük. Kısaca şöyle özetliyim, Uçak firmaları koltuk sayısının %110 u kadar bilet satabiliyorlarmış ve eğer siz gişeye gittiğinizde ve check-in iniz yoksa, tüm koltukları doldurduysa sizi bir sonraki uçağa atıyor ve belli bir tazminat ödüyor size ( 200-300 euro gibi ). Tabii ki tüm plan ve programınız alt üst oluyor böyle bir durumda. O yüzden mutlaka check-in yapın ve telefon ile check-in yapıyorsanız bisikletiniz olduğunu tekrar belirtin. Hatta hangi firma ile uçuyorsanız web sitesinden bisiklet taşıma kurallarını bulup çıktı alıp yanınızda taşıyın. İnanın lazım olacak.



Artık uçağa gitme zamanı. Uçakta 2-3 saat minimum geçireceğinizi öngörürsek, bir şeyler okuma ihtiyacınız olacaktır. Bu durumda en güzel yapılacak şey yarışın el kitapçığını bastırıp yarış hakkında sizlere verilen her türlü detayı rahatça inceleme vaktiniz olacaktır. 

Uçaktan indikten sonra bavulunuzun nereden çıkacağını mutlaka sorun. Bisiklet bavulları değişik bir kapıdan gelecektir. Genelde biz etrafa bakarak o kapının neresi olduğuna kendimiz karar vermeye çalışırız ama en garanti yöntem sorup öğrenmektir. Bazen bisiklet arkada bir yerde bekliyor oluyor. 1 saat bekledikten sonra sorunca getiriyorlar. O yüzden öncede sormak her zaman daha avantajlıdır. 

Bisikletinizi aldıktan sonra Otelinize yolculuk başlar. Burada 3 ihtimaliniz vardır. 
  1. Önceden ayarladığınız Transfere ulaşmak
  2. Araç kiralamak
  3. Taksiye binmek


Ben genelde önceden transfer ayarlama taraftarıyım. Yarış için zaten bir ton masrafta bulunuyoruz sene içerisinde. Transfer için ödenecek ekstra 20 euro belkide o ortamda çok büyük konfor. Çünkü bisiklet taşıyorsunuz. Sizin transferi yapacak olan firma zaten bisikleti bildiği için ona göre araç yolluyor. Ayrıca kalacağınız oteli de biliyor ve hiç uğraşmadan en kısa yoldan otele gidiyorsunuz. 

Şimdi asıl heyecanın başladığı zaman geliyor. Otele geldiğinizde aslında yarış ortamına girmiş oluyorsunuz. Etrafınızda sizi süzen IRONMAN finisher tshirt lü bir çok insan olacak. Siz de doğal olarak onları süzeceksiniz. Üzerinde hangi yarışı bitirdiğini yazan Tshirt'ü okumaya çalışıp küçük küçük yorumlar yapacaksınız =).

Odaya yerleşme prosedürü bittikten sonra yapılacak ilk iş ne olursa olsun bence bisikleti toplamaktır. Herhangi bir sıkıntı var mı yok mu kontrol etmektir. Ardından çok kısa da olsa 5-10dk bisiklete çıkıp kontrolü tamamlamaktır. Eksik veya arıza yapan bir paçası varsa hemen en yakın servise ulaşıp bu sorun gidermek gerekir. 



Perşembeden gittiğinizi var sayarsak yarışa ortalık kalabalıklaşmadan hemen kayıt alanına gidip lisansımız ile birlikte yarış çantamızı, numaramızı, bonemizi yani kısaca yarış kitimizi teslim alırız. Çantanın içini mutlaka kontrol edin. Eksik bir malzemeniz olmasın. 

Bisiklet check ettikten sonra yarışma ile ilgileri malzemeleri açıp bir alana düzgünce dizip eksikleri belirlemek sonraki adımımız olacaktır. Ben halen her yarışa giderken mutlaka eksik bir şeyler ile gidiyorum. Maalesef Türkiye'de tüm triatlon malzemelerini bulmak mümkün değil. Bu eksikleri belirleyip hemen fuar-expo alanına gidiyorum. Bu expo alanında kendinizi kaybetme olasılığınız çok yüksek. Bazen saatlerce çıkamıyoruz. O yüzden Bu işi mümkünce yarıştan en az 2 gün önce tamamlamakta fayda var. İnanın tahmin ettiğinizden çok daha yorucu oluyor orası. Sürekli ayakta kalıyorsunuz ve yüzlerce malzemeyi inceleme imkanı size yorgunluğunuzu unutturuyor. 


Yarıştan 2 Gün Önce

Yarışın Pazar günü olduğunu var sayarsak bu gün Cuma oluyor. Cuma günü genelde Yarış Bref'i olur. Onun saatine göre kendinizi planlamanız lazım. Cuma günü genelde 3 branştan da kısa kısa antrenmanlar yaparız. Ben genelde Bisiklet ve Koşu'yu Cuma yaparım. Yüzme'yi cumartesi sabah yaparım. Cuma yapılacaklar şunlardır özetle;

  1. Bisiklet Parkurunu Check etmek; IRONMAN yarışlarında Nirvana firması özellikle parkuru gezdiren turlar yapıyor onlara katılabilirsiniz ya da araç kiralayıp 4-5 kişi parkuru gezebilirsiniz. Diğer bir opsiyon ise bisikletiniz ile parkurun bir bölümünü gezebilirsiniz.
  2. Koşu Parkurunu Check etmek; Kısa bir koşu ile ortama alışmakta fayda var ama tüm parkuru genelde bisiklet ile gezmeye çalışırım. Çok daha az yorucu oluyor bu sayede. 
  3. Expo da biraz zaman geçirmek
  4. Yarış Bref'ine gitmek
  5. Yarış malzemelerimi hazırlamak; Numaraları yapıştırmak, yarış kemerini hazırlamak, yarış çantalarını hazırlamak ( detaylı anlatacağım az sonra ) 
  6. Mümkün olduğunca erken uyumak, çünkü son güzel uykuyu alacağın gece bu gece. Cumartesi gecesi hem heyecan ve stresten hem de sabah erken kalkacağın için maalesef kaliteli bir uyku almak çok zor.
Şimdi asıl önemi olan konuya gelelim; Yarış kitlerini hazırlamaya.


Yarış Çantaları ve İçerikler

  • Öncelikle size 3 renk çanta verecekler; Beyaz, Kırmızı, Mavi ve Special Needs bag olarak bisiklet ve koşuda özel eşyalarına ulaşmanız için 2 çanta
  • Çantaları yere serip üzerlerine tek tek onlara ait malzemeleri koyarak başlayın
  • Beyaz çantayı yarış sabahı teslim edeceksiniz ve size yarış sonrası verilecek. adı Street Bag yani günlük kıyafet çantası. Yarış bitince üzerinizi değiştirmeniz için temiz kıyafetleri koyduğunuz çanta. İçine Terlik koyuyoruz ve mümkünse crocks tarzı bir şey. Çünkü ayaklarınızın potansiyel şişme ve su toplamasına karşın ayakkabı ve parmak arası terlik çok kullanışlı olmuyor. Temiz alt-üst ve çorap. Ben uzun kollu da bırakırım genelde. Özellikle IRONMAN de yarış akşam saatlerinde biter ve üşümek kaçınılmaz olur. Hatta Bere bile koyarım. O çantaya değerli eşya koymayın kaybolursa mesuliyet kabul etmeyiz derler ama ben her zaman telefonumu da bırakırım ama tabii ki daha dip köşe bir yere. yarış sonrası yakınlarınız size ulaşmak isteyeceklerdir. 
  • Mavi çantaya Bisiklet öncesi ulaşacaksınız. Bu çantaya Yüzmede kullandığınız gözlük bone ve wetsuit'inizi bırakıp içinden bisiklette kullanacağınız ayakkabı, yarış numarası, kask bırakmanız mecburidir, tabi ayakkabıları bisiklet üzerinde bırakmıyorsanız. İçine yemek bırakmak, forma bırakmak vs vs bırakmak ise opsiyoneldir. Peki genel olarak ne koyarız bu çantaya? 
  1. Kask
  2. Bisiklet ayakkabısı
  3. Güneş gözlüğü
  4. Çorap
  5. Numaramızın takılı olduğu Yarış kemeri
  6. Bisiklete çıkmadan yemeyi veya içmeyi planladığımız gıda ( 1 muz, su, izotonic vs vs ) 
  7. Bisiklette taşıyacağımız fakat bisiklet üzerine yerleştiremediğimiz,formamızın sırtına alacağımız gıda ( muz, jel, bar )
  • Kırmızı çanta Koşu öncesi ulaşacaksınız. İçinde mecburi olarak sadece koşu ayakkabılarınızı olması gerekiyor ve bisikletten indikten sonra kullanmayacağınız kask, ayakkabı ve başka ne varsa buna koymak zorundasınız. Peki genel olarak ne koyuyoruz?
  1. Koşu ayakkabısı
  2. Çorap ( yedek bırakmakta her zaman fayda var )
  3. Visör ya da şapka
  4. Koşuda kullanmayı planladığımız gıda ( jel-bar vs ) 
  5. Yedek kıyafet alt-üst ( bisiklette yağmur yağabilir, düşebilirsiniz vs vs her türlü şartı göz önünde bulundurup bir set kıyafet bırakmakta fayda vardır ) 
  6. Hava yağmur veriyorsa mutlaka yağmurluk
  • Special needs bag çantalarına ise yarış sırasında ara noktalarda ulaşmak isteyeceğiniz malzemelerinizi koyabilirsiniz. Örneğin Nice parkurunda ilk 70km çıkış sonrasında ise baya bir iniş bulunmakta. Bu iniş öncesi Special Needs Bag den rüzgarlığınızı alabilirsiniz veya özel bir içeceğiniz varsa onu. Aynısı koşuda geçerli. Koşu ortasında beslenmek için özel gıdalarınızı bu çantaya bırakıp yarışın içinde alabilirsiniz
 

Yarıştan 1 Gün Önce

Genelde yarış sabahı uyanmayı planladığımız saatte uyanırız. 2 sebebi vardır. Birisi vücudumuzun o saatte uyanmaya reaksiyonunu öğreniriz ve alışmasını isteriz , ikincisi ise sabah erken kalkarak yarıştan önceki gece uykumuzun erken gelmesini sağlamak. Genelde heyecan ve stresten uyku sorunu yaşadığımızı kimse inkar edemez. Bunun üzerine hemen yarış sabahı simülasyonu gibi hafif bir kahvaltı ve yarışın start saatinde yüzme parkuruna gidip suya girip 15-20 dk'lık bir yüzme yapıp atrenmansal olarak her şeyi tamamlarım. Sonrası ise sırası ile şöyle ilerler;

  • Bisikleti teslim etme ( lastiklerin basınçlarını biraz indiririz, sebebi ise gece ve gündüz sıcaklık farkında genleşen hava ile lastiklerin gece patlamaması )
  • Mavi ve Kırmızı çantayı teslim etme
  • Transition alanına giriş çıkışı iyice kafamda oturtma
  • Expo da kısa bir tur
  • Odaya gelip sulukları ve yemeklerimi hazırlamak
  • Şarj olması gereken aletleri şarj edip son kontrollerini yapmak ( garmin, telefon vs ) 
  • Sonrasında neredeyse tüm gün dinlenmece


Yarışın 1 gün öncesi etrafta gezdikçe stresiniz artacaktır. Kendinize sizi sakinleştirecek bir playlist hazırlayın ve onu dinleyin. Dizi veya Film izlemeyi seviyorsanız yarıştan önce çok iyi gelir ve sizi rahatlatır. Ben her yarış öncesi mutlaka akşamdan 1-2 bölüm dizi izlerim. Yarışın tüm stresini atar üzerimden. 

Yarış gecesi mümkün olduğunca erken uzanmaya geçmiş olmak gerekiyor. Uyuyamıyorsanız bile mutlaka uzanır halde dinlenmeye çekilin. Tabii bunu yapmadan önce tüm suluklarınızı ve yemeklerinizi hazırlamış olun.Kafanızda ertesi sabaha ait hiç bir soru işareti kalmasın. Sulukların akşam mı yoksa yarış sabahı mı bırakılacağı hakkında çok fazla soru geliyor. Ben yarış sabahı bırakırım her şeyimi. Çünkü suluklara koyduğumuz isotonic içecek sabaha kadar dibe çöküyor. Ve benim kişisel bir sorunum olarak, akşamdan tüm malzemeleri bırakırsam, sabaha kadar acaba bir şey eksik miydi? diye gözüme uyku girmez. O yüzden akşam hazırlar sabah check ederek götürürüm. 

Yarış Sabahı

Planlanan saatte uyanıp hemen kahvaltı yapmak şart =) Genelde yarıştan 3 saat önce uyanmak yeterli olacaktır. Kısa bir liste ile yarış sabahı şöyle işler;

  • Starttan 3 saat önce uyanmak
  • Kahvaltı yapmak 
  • Transition alanına gidip son hazırlıkları tamamlamak.  
  • Start alanına gidip Beyaz çantayı teslim etmek
  • Wetsuiti giyip kısa bir ısınma yapmak, suya alışmak
  • Start saatimi beklemek
Yarış başlar ve biter =) bu arası zaten orada olur ve orada yaşanır. Herkesin hikayesi birbirinden farklıdır. Yaşadığı deneyim ve tecrübe bambaşkadır. Herkes kendi yaşadıklarından mutlaka pay çıkartır. Ben direk bu arayı atlıyorum çünkü bu yazının amacı tamamen check list tadında olması.


Yarış Akşamı

Yarış biter ve Finisher madalyanı boynuna takarsın. Ardından şunları yapmak faydalı olabilir;
  • Hemen Beyaz çantana ulaşıp temiz kıyafetlerini giymek
  • Finisher Tshirtünü almak
  • Yiyecek bir şeyler alıp hemen beslenmeye başlamak
  • Bu sırada masaj sırasına girip mutlaka masaj yaptırmak
  • Masaj sonrası eğer beklediğin birisi yoksa hemen gidip bisikletini ve çantalarını transition alanından almak
  • Odana gidip duşunu alıp belki tekrar kıyafetlerini değiştirip yarış finish alanına gidip ortamın tadını çıkartmak


Kısaca o gün bu şeklide bitecektir. Ve ayrıca expo alanında sadece yarıştan sonra çıkan finisher logolu ürünler olacak, eğer almak istediğin bir şey varsa onları almak.

Yarıştan Sonraki Gün

Yarış sonrası uçak biletin ne zaman ise ona göre hareket etmek en doğrusu. Genelde 1 gün sonrası akşamına uçağımız olur. Bu senaryoya göre yapılacak sıralama ise şu;

  • Yarış akşamı rahatça uyuyup yarışı bitirmenin tadını çıkartmak
  • Sabah uyanıp kahvaltı yapmak
  • Hemen odaya gelip Bisikleti sökmek ve bavula yerleştirmek
  • Bavulların hepsini hazırlayıp odanın check-out unu halletmek
  • Uçak saatine kadar etrafın tadını çıkartmak
  • Eğer vaktin varsa da hemen yarış hakkında kısa raporunu yazmak. Çünkü en güzel feedback'ler en taze hisler ile çıkıyor.
Şimdilik sanırım bu kadar yeterli =) Beraber feedback'ler ile güncelleyebiliriz. Umarım faydalı olur. Keyifli okumalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder